torstai 5. kesäkuuta 2014

Tanssikoulu STAGE mukana Meidän Koulussa EI Kiusata-hankkeessa EI YHTÄÄN SANAA – tanssilla


EI YHTÄÄN SANAA:Tanssikoulu STAGE:n On STAGE –show viikonlopun (24.-25.5.14) jälkeisiä vakavampia mietteitä

”Ei yhtään sanaa”. Tanssijat Show 11-12-vuotiaat, koreografia Merja Hamari. Kuva: Pia Kusmin
Tanssimme sielumme syvyyksistä. Annoimme tunteita laidasta laitaan. Iloa, surua, vihaa ja rakkautta.  Myös satua ja mystiikkaa. Olimme haltijoita, jääkuningattaria, röllejä ja Varis Hiltoneita. Tanssin kautta saimme olla hetken tähtiä, jota salintäyteinen yleisö tuli katsomaan. 

Viikonlopun aikana saimme kokea sitä riemua, mihin tanssijamme, niin ujot ja hiljaiset kuin vilkkaat ja räväkätkin taipuivat. Moni voitti pelkonsa, ylsi suoritukseen, jota ei ehkä ollut nähty lukukauden aikana. Tunsi kuuluvansa porukkaan, joka puhalsi yhteen hiileen ja antoi jokaisen loistaa omilla ehdoillaan. Ohjaajat olivat ylpeitä omista oppilaistaan. Koko koulu oli ylpeä itsestään.

Tanssi on meidän tapamme vaikuttaa asioihin.  Myös epäkohtiin.  Tanssi antaa paljon ja suojaa monelta. Se on terve ja kurinalainen, hyviin käytöstapoihin opettava harrastus, jossa saa mahtavan koordinaatio-, venyvyys-, ja voimapohjan keholleen, puhumattakaan eläytymis- ja esiintymiskyvystä ja rohkeudesta.  Tanssissa saamme ilmaista tunteita laidasta laitaan.

Monelle katsojalle jäi mieleen lasten show:ssa nähty 11-12 –vuotiaiden showtanssijoiden esitys EI YHTÄÄN SANAA,  joka kertoi hienovaraisella tavalla kiusaamisesta.  Hetkeäkään epäröimättä Emma uskalsi ottaa kiusatun roolin ja sai eläytymisellään monen silmät kyyneliin. Tanssi ei ole raju, eikä ilkeä. Ei tönitä, ei haukuta, eikä ilveillä. Kauniin hiljaisesti jätetään syrjään, katsotaan pois.  Jo harjoituksissa aisti sen, että nuoret tanssijat olivat tosissaan mukana. Ei pelkällä vartalolla, vaan syvältä sisimmästä asti.  Saimme puhua tärkeästä asiasta kehomme kielellä.

STAGE:n yksi ylimmistä säännöistä on, että toisille pitää olla ystävällinen. Korostamme tunneilla, että kukaan tanssija ei kiusaa ketään.  Jokainen erilainen persoona on yhteisömme rikkaus.  Haluamme olla yksi niistä tahoista, jotka tukevat lasten ja nuorten itsetuntoa ja uskallusta olla oma itsensä ja uskallusta myös puolustaa heikompaa.  Haluamme olla mukana tukemassa hanketta, joka tekee töitä kiusaamisen lopettamiseksi ja toivomme mahdollisimman monia yrityksiä, yhteisöjä ja yksityisiä mukaan.  EI YHTÄÄN SANAA –koreografia nähdään syksymmällä projektin yhteydessä.


Tekstin kirjoittanut:Merja Hamari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti